גידול בהיקף התנועה במעברים הביטחוניים ב-2021; עלייה בפיגועים

קובי פינקלר No Comments on גידול בהיקף התנועה במעברים הביטחוניים ב-2021; עלייה בפיגועים

בשנת 2021 חל גידול בהיקף התנועות והסחורות במעברים ביהודה ושומרון ורצועת עזה, אך לצד זאת עלייה באירועי הביטחון. כך עולה מסיכום שנה שערכה רשות המעברים במשרד הביטחון ומתאם פעולות הממשלה בשטחים

מעבר כרם שלום צילום: פלאש 90
23:00
27.04.24
אתר קול חי No Comments on פרק ביצועים אחרון: אלו הקלידנים הטובים שיעלו לשלב הבא • צפו

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

רשות המעברים במשרד הביטחון ומתאם פעולות הממשלה בשטחים מסכמים את שנת 2021: גידול בהיקף התנועות והסחורות במעברים ביהודה ושומרון ורצועת עזה, לצד עלייה באירועי הביטחון.

בשנת 2021 נרשמו 13.5 מיליון תנועות במעברים של פלסטינים שנכנסו משטחי יהודה ושומרון לישראל בשנת 2021 לטובת עבודה, מסחר, טיפולים רפואיים וסיוע הומניטרי. מדובר בגידול של 23% וממוצע של 60-70 אלף בני אדם שנכנסו לישראל דרך המעברים בכל יום. נוסף על-כך, במהלך שנת 2021 עברו דרך מעברי יהודה ושומרון של רשות המעברים היבשתיים במשרד הביטחון עשרות משלחות דיפלומטיות שתואמו ע"י היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים.

צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

צילום: פלאש 90

לצד גידול התנועות במעברים נרשמה גם עלייה חדה בהפרות הסדר במעברים: 170 אירועים, כמעט פי ארבעה מהתקופה המקבילה אשתקד. גידול נרשם גם בסיכול ניסיונות הברחה של אמל"ח חם (כלי נשק) וקר (סכינים ודוקרנים): 491 ניסיונות הברחה סוכלו בשנת 2021, למעלה מפי-2 מהתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן נרשמו 712 ניסיונות הסתננות לישראל בתיעוד מזויף (פי 2 ביחס לשנת 2020). כתוצאה מהעלייה באירועים הביטחוניים, שהגיעה לשיאה בפיגוע הדריסה במעבר תאנים, בחודש שעבר, בוצעו התאמות ועיבוי של אמצעי המיגון השונים.

בשנת 2021 נרשמו במעבר ארז כ-88 אלף תנועות מהרצועה לישראל של סוחרים עזתים, גידול של 43% לעומת שנת 2020, זאת, בין השאר עקב הגדלת מכסת הסוחרים שרשאים להיכנס לישראל. בתוך כך, בשנת 2021 הנפיקה היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים היתרי מסחר בישראל עבור כ-10,000 סוחרים עזתים, כאשר בשיא העומס בימי ראשון עוברים בממוצע 2,700 סוחרים דרך מעבר ארז.

במעבר הסחורות כרם שלום שבדרום רצועת עזה חלה בשנת 2021 עלייה של כ-30% בהיקף היבוא מרצועת עזה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד – כ-8,200 משאיות של סחורות נכנסו מרצועת עזה לישראל ולשטחי יהודה ושומרון. כמו כן, כ-104 אלף משאיות של סחורות, מזון, ציוד רפואי, דלקים וגז נכנסו בשנת 2021 מישראל לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום.

תנועת הסחורות בין ישראל לשטחי יהודה ושומרון גדלה ב-10%, כחצי מיליון תנועות משאיות, בעיקר בתחום האגרגטים וחומרי הבנייה מאיו"ש לישראל.

עקב התפרצות נגיף קורונה ברחבי העולם, הובילו אנשי יחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים יחד עם משרד הביטחון מבצע חיסונים רחב היקף לאוכלוסיית העובדים הפלסטינים תושבי יהודה ושומרון שנכנסים לעבודה בישראל. מעל 150 אלף פלסטינים חוסנו במסגרת המבצע במעברים – מה שתרם רבות למאבק הגלובלי למיגור התפרצות המגיפה והחזרה לחיים לצד הנגיף.

רשות המעברים היבשתיים במשרד הביטחון (רמי"ם) מפעילה 16 מעברים, 14 מהם באזור יהודה ושומרון ושניים (ארז וכרם שלום) בגבול עם רצועת עזה. רשות המעברים מפעילה שלושה סוגי מעברים: הולכי רכב, מעברי רכב ומעברי סחורות. בשנה החולפת פעלה רשות המעברים לשיפור וייעול השירות במעברים ובין השאר הרחיבה את מסלולי בידוק הסחורות והולכי הרגל והכניסה טכנולוגיות שקיצרו את זמני ההמתנה במעברים.

היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים השקיעה לרווחת כלל הציבור עשרות מיליוני שקלים בשנת 2021 בשיפוץ ושדרוג המעברים בשטחי יהודה ושומרון. זאת על מנת לאפשר לציבור מעבר נוח ומהיר יותר, תוך שיפור מתמיד של תשתיות בידוק ביטחוניות. בנוסף, הורחב פרויקט (D2D (door to door– פרויקט אותו מוביל המנהל האזרחי יחד עם רמי"ם בשנים האחרונות. במסגרת הפרויקט מפעלים ביהודה ושומרון יכולים להעביר את סחורות על גבי משאיות לישראל – בתהליך קצר ומהיר, תוך שימוש בטכנולוגיות בידוק חדשניות במעברים. הפרויקט אשר מתרחב משנה לשנה, הגדיל וייעל באופן משמעותי את היקף הייצוא מיהודה ושומרון ובכך הביא לחיזוק הקשרים הכלכליים באזור, דבר אשר משפיע באופן ישיר על היציבות הביטחונית במרחב.

שר הביטחון בני גנץ: "נמשיך לחזק את הכלכלה הישראלית והפלסטינית ולסייע לאזרחים ברשות הפלסטינית וברצועת עזה – זהו אינטרס אזרחי, ביטחוני ומדיני ראשון במעלה של מדינת ישראל. כל זאת, לצד הקפדה על הביטחון, ותיאום עם הרשות הפלסטינית. העלייה המשמעותית בתנועת הסחורות והאנשים משקפת את האינטרס המשותף בשמירה על השקט. אני מבקש להודות לאנשי רשות המעברים, מתפ"ש ולכוחות צה"ל, משטרת ישראל ושירות הביטחון הכללי, שמובילים את הפעילות לאורך כל השנה, תוך שמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל ומניעת פיגועים, ושימוש בטכנולוגיה חדישה לשיפור וייעול התהליכים. נמשיך לחזק ולהעצים את המגמות גם בשנה הבאה, ובכפוף להערכת המצב הביטחונית".



0 תגובות